Rośliny strączkowe należą do najważniejszych źródeł pożywienia roślinnego i są coraz chętniej włączane do diety. Ceni się je za dużą gęstość odżywczą oraz zawartość licznych substancji bioaktywnych. Spośród wszystkich roślin uprawnych to właśnie one są najlepszym źródłem białka, dlatego idealnie sprawdzają się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dostarczają również witamin z grupy B, minerałów, przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. Badania naukowe sugerują, że częste spożywanie nasion roślin strączkowych może przynosić wiele różnorodnych korzyści zdrowotnych.
Do najpopularniejszych roślin strączkowych należą: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób i soja. Nieco mniej znane, a warte uwagi, są pochodzące z tropików: fasola azuki, fasola mung, orzacha podziemna (orzech ziemny). Różnorodne nasiona roślin strączkowych, w tym także certyfikowane produkty ekologiczne, znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu.