Oleje MCT są zaliczane do tzw. zdrowych tłuszczy. Nazwa pochodzi od angielskiego określenia medium-chain triglycerides i oznacza trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli takie, które posiadają od 6 do 10 atomów węgla. Najpopularniejszymi reprezentantami tej grupy są kwasy: laurynowy, kaprylowy, kaprynowy i kapronowy, zaś najlepszym ich źródłem jest olej kokosowy. Oleje MCT odgrywają istotną rolę w diecie ketogenicznej. Są też niezbędnym składnikiem popularnej „kawy kuloodpornej” (bullet-proof coffee).
Dostępne badania sugerują, że włączenie do diety oleju MCT może mieć korzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę. Jest on łatwostrawny, szybko się wchłania, a dodatkowo promuje syntezę ciał ketonowych, będących doskonałym źródłem energii dla organizmu. Ma też działanie przeciwdrobnoustrojowe. Na chwilę obecną brak potwierdzenia, by przyczyniał się do wzrostu poziomu cholesterolu czy miał wpływ na stężenie glukozy albo insuliny.