- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Vita Natura
Jeśli poszukujesz alternatywy dla żelatyny wieprzowej stosowanej w wielu rodzajach ciast i deserów oraz dań głównych, agar jest odpowiednim rozwiązaniem dla Ciebie!
Czym jest agar? Jest to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która w przeciwieństwie do zwierzęcego odpowiednika, nie posiada w swoim składzie kolagenu. Wokół jej produkcji nie ma żadnych wątpliwości natury zdrowotnej, a także etycznej, toteż jest produktem rekomendowanym dla wegan, wegetarian oraz każdego, kto stawia na wysoką jakość spożywanych produktów.
Agar jest mieszanką pochodzącą z połączenia różnego rodzaju glonów pozyskiwanych w rejonach Azji.
Agar produkowany przez Vita Natura jest produktem najwyższej jakości, bowiem uzyskiwany jest z glonów żyjących na niezanieczyszczonych rtęcią i ropą trenach, co stanowi największe zagrożenie dla wykorzystania glonów w przemyśle spożywczym. Producent dokłada wszelkich starań, by dostępny agar odznaczał się najlepszymi z możliwych właściwościami.
Ciekawostką jest, że agar uznawany jest za substancję żelującą silniej od produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie jego wykorzystanie jest niezwykle proste. Rozpuszczenie agaru następuje w temperaturze zbliżonej do 100 stopni Celsjusza, zaś żelowanie odbywa się podczas schładzania – w okolicy 40 stopni. Całość procesu odbywa się tak jak przy przygotowaniu klasycznych galaretek i nie stanowi żadnego wyzwania organizacyjnego. Z uwagi na silne działanie żelujące, możemy postawić na mniejsze wykorzystanie agaru niż w analogicznej sytuacji z wykorzystaniem żelatyny.
Wykorzystanie agaru Vita Natura jest gwarancją stworzenia zdrowych, pysznych i delikatnych galaretek oraz dżemów. Z powodzeniem można go wykorzystać także do dań głównych w postaci galaret warzywnych, a także w formie dodatku do ciast. Jest produktem bezglutenowym, wegańskim, toteż znajdzie swoje zastosowanie zarówno w kuchni masowych restauracji, jak i niewielkiej – domowej.
Jeśli z domowej kuchni chcesz wyrzucić żelatynę wieprzową i wybrać zdrowy, naturalny zamiennik – postaw na przebadany, bezbarwny i pozbawiony smaku agar!
Właściwości żelujące Agaru
Właściwości agaru różnią się zdecydowanie od innych środków żelujących. Agar agar rozpuszcza się w wodzie dopiero w temperaturze 85-95 st.C, natomiast żeluje płyny w zakresie temperatur 32-45 st.C. Oznacza to, że sensownie jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody, aby mógł skutecznie się rozpuścić. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu i odbywa się to w temperaturze bliskiej temperatury ciała człowieka.
Składniki: Agar - Agar w proszku 100%
Sposób użycia: rozpuszczać w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych, a także w sokach. Dodawać bezpośrednio do gotującego się płynu, zagotować, zostawić do stężenia.
Uwaga! Podczas tężenia nie należy poruszać naczyniem, gdyż gwałtowne ruchy powodują rozdzielenie się agaru od wody.
Proporcje: Do delikatnej galaretki do deserów – 2 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Do galaretki garmażeryjnej – 3 łyżeczki agaru na 1 litr płynu.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Informacja o alergenach: Informujemy, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości alergenów* ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
*Alergeny: pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy
Masa netto: 50g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1280 kJ/ 306 kcal;
- tłuszcz 0,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,06 g;
- węglowodany 80,88 g, w tym cukry 2,97 g;
- białko 6,21 g; Sód 102 mg.
UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.