
- Dostępność: Brak na magazynie
 - Producent: BeOrganic
 
Dostępne opcje
- Sproszkowane nasiona konopi siewnych o koncentracji białka 48%
 - Produkt ekologiczny, wolny od GMO, glutenu, laktozy i kazeiny
 - Białko roślinne o bardzo dobrym profilu aminokwasowym
 - Polecane osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej
 
BeOrganic Białko konopne to certyfikowany produkt ekologiczny zawierający mielone nasiona konopi siewnych o koncentracji białka 48%.
Konopie siewne (Cannabis sativa) to ceniona roślina lecznicza i użytkowa, która jest coraz chętniej wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Szczególną uwagę przykuwają jej nasiona, będące znakomitym źródłem białka, błonnika oraz oleju, zasobnego w ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego można w nich znaleźć witaminy (B1, B2, B3, B6 i B9, E, K), składniki mineralne (wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, siarka) i sterole roślinne.
Białko konopne wyróżnia się znakomitym profilem aminokwasowym. Zawiera komplet 20 aminokwasów, wśród których znajduje się aż 9 tych, których organizm nie syntetyzuje samodzielnie, a które są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Białko konopne ma wysoką wartość biologiczną. W najprostszej interpretacji określa ona ilość protein, jaka może być przyswojona przez organizm w danym momencie. Specjaliści szacują, że dla białka konopnego wskaźnik ten wynosi minimum 74 (niektóre źródła podają 87). Dla porównania wskaźnik wartości biologicznej (BV) białka z drobiu waha się pomiędzy 79 a 90.
Białko konopne jest uznawane za niealergizujące. Specjaliści oceniają, że w nasionach rośliny występuje jedynie pięć potencjalnych alergenów, które zwykle są usuwane na etapie przetwarzania nasion. Ponadto nasiona konopi są wolne do glutenu, kazeiny i laktozy, czyli składników które najczęściej stoją za rozmaitymi nietolerancjami i alergiami pokarmowymi.
Podsumowując, BeOrganic Białko konopne BIO to godny polecenia dodatek do diety. Sprawdzi się zwłaszcza w jadłospisach wykluczających produkty odzwierzęce, mleczne i zawierające gluten.
| na 100 g | zawartość | %ZDS | 
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 1461 kJ / 349 kcal | 17% | 
| Tłuszcz | 9 g | 13% | 
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 6% | 
| Węglowodany | 7,4 g | 3% | 
| w tym cukry | 4,9 g | 5% | 
| Błonnik | 22,6 g | - | 
| Białko | 48 g | 96% | 
| Sól | 0 g | 0% |