- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Jarrow Formulas
- Dobrze przyswajalny monometioninian cynku i glukonian miedzi
- Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego
- Wspiera mechanizmy antyoksydacyjne i detoksykację
- Wpływa na aktywność wielu enzymów i hormonów
- Wspomaga funkcjonowanie narządów zmysłów
Jarrow Zinc Balance to suplement diety, w którym połączono chelaty cynku i miedzi w stosunku 15:1. Pochodna aminokwasowa cynku zapewnia dobrą absorpcję preparatu.
Cynk i miedź to mikroelementy. Choć w organizmie występują w znikomych ilościach, są niezbędne do zachowania równowagi ustroju, w tym prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Wsparcie odporności
Zarówno cynk, jak i miedź wspierają aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) eliminującej wolne rodniki. Ponadto cynk uczestniczy w produkcji limfocytów T, a jako antagonista kadmu i ołowiu przyczynia się do odtruwaniu organizmu z metali ciężkich.
Wiedza o przeciwbakteryjnych właściwościach miedzi na jakiś czas odeszła w niepamięć, lecz obecnie coraz częściej podkreśla się jej rolę w zwalczaniu infekcji.
Wpływ na metabolizm
Cynk jako składnik około 80 enzymów, w tym trawiennych, uczestniczy w metabolizmie makroskładników odżywczych. Dużo jest go w trzustce, gdzie bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu insuliny, przez co pośrednio wpływa na stężenie glukozy we krwi.
Wpływ na układ rozrodczy
Cynk wpływa na produkcję i wydzielanie testosteronu i jakość spermy. Jest także niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
Dla skóry
Miedź wpływa na kondycję skóry i gojenie się ran, gdyż bierze udział w syntezie kolagenu i elastyny. Z kolei cynk jest zalecany na problemy z trądzikiem czy łuszczycą.
Dla zmysłów
Cynk przyczynia się do wzmocnienia smaku i węchu. Jego rola szczególnie zaznacza się w adaptacji wzroku do ciemności, gdyż umożliwia przemianę witaminy A do retinalu w siatkówce oka.
Podsumowując, Jarrow Zinc Balance to suplement dbający o optymalny poziom miedzi i cynku w organizmie. Polecany jest w celu uzupełnienia niedoborów tych mikroelementów, szczególnie osobom intensywnie ćwiczącym, narażonym na utratę cynku z potem.
Porady eksperta:
Bogatym źródłem cynku są: ostrygi, pestki dyni i słonecznika, kiełki pszenicy i mięso drobiowe. Warzywa i owoce są z reguły ubogie w cynk, dlatego na niedobór tego mikroelementu narażeni są wegetarianie.
Warto pamiętać, że na wchłanianie cynku mają niekorzystny wpływ produkty bogate w błonnik oraz wapń i fosfor.
Długotrwała suplementacja cynku może spowodować obniżenie ilości miedzi w organizmie, dlatego korzystne jest przyjmowanie preparatów łączonych.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Cynk (jako monometioninian cynku) (L-OptiZinc®) | 15 mg | 140% |
Miedź | 1 mg | 110% |