- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Olimp
Dostępne opcje
- Standaryzowany ekstrakt z miłorzębu japońskiego
- Wysoka zawartość substancji bioaktywnych
- Korzystnie wpływa na funkcje kognitywne
- Wspomaga prawidłowe krążenie krwi
- Uznawany za adaptogen i afrodyzjak
Olimp Ginkoflav Forte to suplement diety zawierający silnie skoncentrowany ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, standaryzowany na zawartość aktywnych biologicznie ginkgoflawonoglikozydów i laktonów terpenowych.
Ginkgo biloba, czyli miłorząb dwuklapowy, potocznie nazywany japońskim, to prastare drzewo, naturalnie występujące na terenie Chin, szeroko rozpowszechnione w Japonii. Jego liście są wykorzystywane jako surowiec leczniczy. Wyizolowano z nich szereg substancji bioaktywnych, wśród najbardziej liczą się ginkgoflawonoglikozydy i laktony terpenowe.
Ginkgo biloba sprzyja niwelowaniu niekorzystnych skutków stresu oksydacyjnego. Jest to związane z wysoką zawartością substancji wykazujących zdolność do zmiatania wolnych rodników. Dodatkowo, jak pokazują badania, związki bioaktywne zawarte w liściach promują aktywność endogennych enzymów przeciwutleniających takich jak SOD, CAT czy GPx.
Ginkgo biloba sprzyja usprawnieniu krążenia. Może hamować przepuszczalność naczyń kapilarnych i przyczyniać się do pobudzenia uwalniania czynnika rozszerzającego naczynia. Dzięki temu poprawia się krążenie w naczyniach włosowatych, żyłach i tętnicach. Dotyczy to również krążenia mózgowego, które ma istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych oraz optymalnej wydajności umysłowej.
Ginkgo biloba jest klasyfikowany jako adaptogen i afrodyzjak. Potencjalnie może pomagać w przystosowaniu się organizmu do niesprzyjających warunków i korzystnie wpływać na funkcje seksualne.
Podsumowując, Olimp Ginkoflav Forte to wysokiej jakości suplement, polecany zwłaszcza osobom narażonym na stres, pracownikom umysłowym oraz seniorom.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Ekstrakt z liści Miłorzębu Japońskiego (Ginkgo Biloba) | 80 mg | * |
w tym | ||
Ginkoflawonoglikozydy 24% | 19,2 mg | * |
Laktony terpenowe | 4,8 mg | * |