- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Hepatica
Imbir, a właściwie wyciąg z korzenia imbiru (Zingiber officinale) jest gorzką i wiatropędną rośliną leczniczą. Pobudza trawienie i pozytywnie wpływa na napięcie mięśni jelit. Imbir łagodzi rozstrój żołądka oraz pomaga chronić żołądek przed negatywnym działaniem alkoholu i niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) takich jak np. ibuprofen. Stosuje się go także jako środek prewencyjny na wrzody.
Aktywne związki występujące w imbirze to gingerole oraz szogaole (olejki eteryczne), które pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci. Z tego powodu roślina stosowana jest w celu zwalczenia nudności i wymiotów (świeży korzeń imbiru może być stosowany również w czasie ciąży).
Imbir zmniejsza lepkość płytek krwi, wspomaga przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. W medycynie ajurwedyjskiej stosowano go do leczenia stanów zapalnych stawów, w tym artretyzmu. Imbir wykorzystywano również jako składnik mieszanek do przemywania ran i wrzodów, gdyż chroni przed rozprzestrzenianiem się patogenów.
Sproszkowany lub w formie korzenia imbir wykorzystywany jest w kuchni do wielu potraw jako zioło wspomagające trawienie. Ma jednak charakterystyczny smak i zapach, stąd korzystanie z suplementu z konkretną dawką okazuje się być bardziej wygodne, gdyż nie jest łatwo zjeść dużo imbiru w naturalnej postaci. Z powodzeniem można wykorzystywać imbir w przypadku, gdy cierpimy na chorobę lokomocyjną, gdyż zmniejszy wówczas nudności i pozwoli przetrwać długą podróż. Co więcej, antyzapalne działanie rośliny zauważą osoby aktywne, które często narażone są na kontuzje i przeciążenia układu kostno-stawowego.
Ekstrakt z imbiru jest również skuteczny w poprawie wrażliwości insulinowej, a dzięki temu reguluje gospodarkę cukrową, która jest zaburzona w wielu chorobach metabolicznych.
Cechy unikatowe:
Silnie skoncentrowany ekstrakt z imbiru (70:1)!
Standaryzowany na zawartość gingeroli i shogaolu.
Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan
Składniki: Wyciąg z kłącza imbiru (Zingiber officinale L.) standaryzowany do zawartości min. 5% gingeroli i szogaoli, substacja zagęszczająca – skrobia, stabilizator- hydroksypropylometyloceluloza (składnik otoczki kapsułki), maltodekstryna, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu.
Sposób użycia: 1 kapsułka 2 razy dziennie podczas posiłku. Zalecana porcja dzienna (2 kapsułki) zawiera 320 mg wyciągu z kłącza imbiru, w tym 8mg gingeroli i szogaolu.
Opakowanie: 90 kapsułek Vcaps
Kraj pochodzenia: Indie
UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.