- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Ekologiczne sorgo (nazywane również afrykańskim prosem) stanowi cenne źródło białka, ważnych aminokwasów, błonnika, witaminy B3 oraz soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas, miedź czy potas. Cechuje się delikatnym smakiem o lekko orzechowej nucie. Ugotowane sorgo spożywa się przede wszystkim w towarzystwie warzyw, mięsa, ryba, ale również jako dodatek do zup i sałatek. Zmielone sorgo stosuje się z kolei do zagęszczania zup i sosów oraz do wypieków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: opłukane w zimnej wodzie ziarna, należy moczyć przez kilka godzin, a następnie gotować przez ok. 30-40 min.
SKŁADNIKI: sorgo (ziarno obłuszczone)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1588 kJ / 375 kcal
- Tłuszcz - 3,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 75 g
- w tym cukry - 0 g
- Białko - 10 g
- Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.