- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Quinoa ekspandowa to gotowa do spożycia forma komosy ryżowej. Charakteryzuje się podobnymi właściwościami do surowych ziaren Quinoi, natomiast nie trzeba jej już gotować.
Quinoa nie jest zbożem, jest bliską krewną znanej w Polsce komosy ryżowej (lebiody), która dziś uważana jest za chwast ale kiedyś uważana była za bardzo cenne źródło pożywienia. Quinoa to jedna z niewielu roślin zawierająca wszystkie niezbędne do życia aminokwasy. Zawiera między innymi lizynę, czyli dość unikalny aminokwas biorący udział w procesach odnowy tkanek, wytwarzania hormonów i enzymów. Lizyna poprawia odporność, niweluje zmęczenie i wpływa pozytywnie na koncentrację. Quinoa jest również dobrym źródłem żelaza, fosforu, witamin z grupy B i witaminy E. Dzięki swoim składnikom odżywczym stanowi bardzo dobrą alternatywę dla produktów mięsnych. To kolejny ekologiczny produkt z naszej oferty, który odmieni Państwa śniadanie.
Masa netto: 150 g
Składniki: quinoa ekspandowana* 100%
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Jednostka certyfikująca: PL-07
Pochodzenie surowców: Rolnictwo spoza UE (Boliwia)
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą)ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1797 kJ/ 426 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 5,0 g
- Węglowodany: 70 g
- - w tym cukry: 0 g
- Białko: 13 g
- Sól: 0,03 g