- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Czarny ryż staje się w Europie coraz bardziej powszechny głównie za sprawą barów i restauracji sushi. Ekologiczny czarny ryż pełnoziarnisty swą coraz większą popularność zawdzięcza niezwykłemu - orzechowemu aromatowi, który pozwala mu harmonijnie współgrać z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Może stanowić uzupełnienie i urozmaicenie innych odmian ryżu. Nadaje potrawom orginalny smak i kolor, jest bogaty w witaminy z grupy B.
Mimo, że nazywany jest czarnym ryżem, to podczas gotowania zauważyć możemy, że tak na prawdę ta odmiana ryżu posiada głęboki kolor purpury. Produkty roślinne o niebieskich i purpurowych barwach (np. jagody), zawierają grupę organicznych związków chemicznych z klasy flawonoidów zwaną antocyjanami.
Podobno antocyjany mogą zapobiegać depresji, jednak nie jest to teza potwierdzona naukowo. Badania w tym aspekcie nadal trwają.
Mniej popularne odmiany ryżu są doskonałym urozmaiceniem każdej zdrowej diety. Dzięki nowym smakom, aromatom oraz kolorom pojawiającym się na naszych talerzach mamy większą ochotę przyrządzać ciekawe i oryginalne posiłki odbiegające z pewnością tych które spożywamy na co dzień.
Przygotowanie: Ryż czarny pełnoziarnisty gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 35-40 min w proporcji 1:2.
Waga: 400g
Produkt rolnictwa ekologicznego
Kraj pochodzenia: Włochy
Wartość odżywcza w 100g:
- Białko: 7,8 g
- Węglowodany: 74,1 g
- Tłuszcz: 2,2 g
- Energia: 325 kcal (1377 kJ)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.