- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Kasza gryczana powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawarta w niej skrobia chłonie małe ilości wody, a potem bardzo powoli ją oddaje. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie bezglutenowej.
Kasza gryczana doskonałe nadaje się do potraw mięsnych. Można z niej także przyrządzać pasztety lub nadzienie do kurczaka.
Kasza gryczana niepalona posiada więcej witamin niż kasza gryczana palona, czyli taka która została poddana wcześniejszej obróbce cieplnej. Proces palenia sprawia, że kasza staje się bardziej aromatyczna, niestety (choć wiele osób uważa to za atut) ten rodzaj obróbki dodaje kaszy charakterystycznej goryczki. Kasza niepalona z kolei jest wyłącznie suszona, przez co jej smak jest delikatniejszy i nie traci ona praktycznie na wartościach odżywczych oraz na zawartości mikro i makro elementów.
Flawonoidy, których zawartość w kaszy gryczanej jest chyba jej największą zaletą, w kaszy niepalonej znajduje się ich aż 19mg na 100g kaszy, w palonej z kolei nieco mniej, bowiem około do 4 mg/100g. Co więcej, kasza gryczana dostarcza nam również sporej ilości witamin: w tym głównie B1 i B2 oraz minerałów takich jak: magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz jod. Co warte uwagi, kasza gryczana zawiera aż 218mg magnezu na 100g, czyli aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek należałoby zjeść ok 1,5 torebki kaszy... a pamiętajmy, że czekolada, którą przecież - nie oszukujmy się - jada każdy z nas ;) jest również bogatym źródłem magnezu - pierwiastka który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Produkt rolnictwa ekologicznego.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal
- Tłuszcz - 2,7 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
- Węglowodany - 75 g,
- w tym cukry - 2,6 g
- Białko - 12 g
- Sól - 0,03 g
Przepis na bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Jednym z ciekawszych sposobów na wykorzystanie kaszy gryczanej niepalonej jest upieczenie bezglutenowego chleba gryczanego. Do przygotowania tego chleba nie potrzeba ani zakwasu ani drożdży. Wszystkie jakie składniki o jakie musimy zadbać to:
- 400g kaszy gryczanej niepalonej
- woda
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- ulubione przyprawy
a dokładny przepis na ten chleb znajdziecie na naszym blogu, klikając w zdjęcie poniżej: