- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: PureRein
Dostępne opcje
- Kasza jaglana polskiego pochodzenia
- Lekkostrawna i łatwa w przygotowaniu
- Smakuje zarówno na słodko, jak i na słono
- Naturalnie bezglutenowa
- Delikatny smak
PureRein Kasza jaglana to produkt polskiego pochodzenia, pozyskiwany z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego.
Kasza jaglana, lub inaczej jagły, zaliczana jest to kasz gruboziarnistych. Jest to jeden z najzdrowszych i jednocześnie najstarszych gatunków kasz. Proso pochodzi prawdopodobnie z Afryki Północnej, a dokładnie z Etiopii, i uprawiano je już ok. 4 tysiące lat temu. W średniowieczu było ono podstawowym zbożem, goszczącym na stołach mieszkańców wcześniej niż pszenica, żyto, ziemniaki czy kukurydza.
Dziś proso ponownie zyskuje popularność jako zdrowe i pożywne zboże, które jest lekkostrawne, łatwe w przygotowaniu i przy okazji nie zawiera glutenu. Może być zatem bezpieczną alternatywą dla pszenicy.
Podstawowym składnikiem kaszy jaglanej są węglowodany złożone (ok. 72%), które zapewniają stopniowy dopływ energii. Kasza ta odznacza się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym (71) oraz sporą kalorycznością, dlatego może być pomocna u osób z obniżonym łaknieniem. Ponadto dostarcza cennych substancji odżywczych, takich jak fosfor, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B.
Konsystencja kaszy jaglanej różni się w zależności od sposobu przyrządzania – może być puszysta jak ryż lub kremowa jak ziemniaczane puree. Idealnie sprawdzi się w daniach „na słodko” jak i „na słono”. Może być stosowana jako zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu.
Podsumowując, PureRein Kasza jaglana to w pełni naturalny i zdrowy produkt o szerokim i uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jej dodatkową zaletą jest lekkostrawność oraz brak zawartości glutenu, dzięki czemu nie obciąża układu trawiennego oraz może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi.
w 100g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Energia | 1449 kj/346 kcal | 17% |
Tłuszcz | 2,9 g | 4% |
- w tym tłuszcze nasycone | 0,6 g | 3% |
Węglowodany | 71,6 g | 28% |
- w tym cukry | 0,1 g | 0% |
Błonnik | 3,26 g | 8% |
Białko | 10,5 g | 21% |
Sól | 0,01 g | 0% |
Tiamina (witamina B1) | 0,73 mg | ** |
Ryboflawina (witamina B2) | 0,38 mg | ** |
Witamina B6 | 0,75 mg | ** |
Magnez | 100 mg | ** |
Fosfor | 240 mg | ** |
Cynk | 3,4 mg | ** |