- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Vivio
Dostępne opcje
- Naturalny produkt o wysokiej wartości żywieniowej
- Źródło wszystkich aminokwasów egzogennych
- Idealny diecie wegańskiej i wegetariańskiej
- Naturalnie wolny od glutenu
- Uniwersalne zastosowanie
Vivio Quinoa Komosa ryżowa czerwona to ceniony w krajach Ameryki Południowej gatunek rośliny, która ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze nierzadko określana jest jako „święte zboże Inków” lub „matka zbóż”.
Quinoa czerwona, czyli komosa ryżowa, nazywana również „ryżem peruwiańskim”, wywodzi się głównie z upraw krajów Ameryki Południowej – Peru i Boliwii. I choć komosa często traktowana jest jako zboże, to tak naprawdę nim nie jest, mimo że wytwarza bogate w skrobię nasiona. Ponadto jest naturalnie wolna od glutenu, więc może zostać włączona do diety bezglutenowej.
Nasiona komosy stanowią niezwykle cenne źródło witamin i minerałów, a także zdrowych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka. Komosa dostarcza także licznych aminokwasów oraz substancji z grupy flawonoidów (np. kwercetynę, kemferol), których na próżno szukać w takich ilościach w tradycyjnych zbożach. Jest to duża zaleta dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, którym zależy na dostarczeniu wysokiej jakości białka roślinnego.
Podsumowując, Vivio Quinoa Komosa ryżowa czerwona to produkt, który może stanowić cenne uzupełnienie zarówno standardowej diety, jak i tej eliminacyjnej (wegańska, wegetariańska, bezglutenowa). Quinoa jest ponadto niezwykle uniwersalna – może być składnikiem dań głównych oraz deserów lub stanowić zamiennik ryżu, makaronu czy kaszy.
w 100g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1489 kJ/353 kcal | 18% |
Tłuszcz | 6,1 g | 9% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | 3% |
Węglowodany | 57 g | 22% |
w tym cukry | 0 g | 0% |
Białko | 14 g | 28% |
Sól | 0,01 g | < 1% |