- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Alce Nero
Arabica to najpopularniejszy na świecie gatunek kawy. Stanowi aż 2/3 produkcji tego czarnego, stawiającego na nogi napoju. Arabicę uprawia się głównie w Etiopii, Sudanie, Ameryce Łacińskiej, Indiach i Indonezji. Jej ziarna mają pełniejszy i mocniejszy smak niż robusta, która stanowi pozostałe 1/3 światowej produkcji kawy.
Uprawa robusty wymaga nieco mniejszych nakładów finansowych, gdyż w przeciwieństwie do Arabiki może rosnąć również na nizinach. Uprawia się ją głównie w Afryce, Brazylii, w południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza w Wietnamie. Zawiera aż dwa razy więcej kofeiny niż arabika. Napar z robusty jest zdecydowanie ciemniejszy i posiada bardziej intensywny i charakterystyczny aromat. Jej lepsze odmiany przeznaczane są na produkcję kaw premium oraz espresso, natomiast z gorszych jej odmian produkuje się kawę rozpuszczalną. Wielu dobrych producentów kawy, tworzy mieszanki tych dwóch gatunków kaw dodając ok 10% robusty aby uzyskać lepszą, kremową konsystencję naparu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do filiżanki wsypać ok 10 g kawy i zalać wrzącą wodą. Kawa nadaje się również do zaparzania w ekspresie.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
SKŁAD: ekologiczna mieszanka prażonej i mielonej kawy arabica i robusta.