Menu
Koszyk

    FABIJAŃSCY Makaron żytni 100% (świderki) BIO 300g

    FABIJAŃSCY Makaron żytni 100% (świderki) BIO 300g
    Brak na magazynie
    FABIJAŃSCY Makaron żytni 100% (świderki) BIO 300g
    0,00 zł
    Bez podatku: 0,00 zł

    Makaron z pełnoziarnistego żyta, pochodzącego z upraw ekologicznych. Zawiera wodę źródlaną, która pochodzi ze źródła Kapella, znajdującego w Górach Kaczawskich w Sudetach i jest naturalnie filtrowana przez skały wapienne.

    Żyto to zboże bogate w węglowodany nieskrobiowe oraz pentozany i β-glukany, które sprawiają, że pożywienie staje się lepkie w przewodzie pokarmowym. Znajdujące się w nim białko ma wysoką wartość biologiczną. Ważną zaletą żyta jest zawartość lizyny, która umożliwia wykorzystanie białka w celach budulcowych. Mąka żytnia z pełnego przemiału jest bogata w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Zawiera także sporą ilość alkaloidów, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi wielu chorób serca. Stanowi dobrą propozycję dla osób dążących do redukcji masy ciała oraz dla wszystkich, którzy starają się stosować zdrową dietę.

    Smak makaronu żytniego sprawia, że można go wykorzystać do przygotowania dowolnych potraw, zastępując nim makaron pszenny.

    Ekologiczny, żytni makaron marki Fabijańscy - świderek (fusili)

    Waga: 300g

    SKŁADNIKI: mąka żytnia pełnoziarnista*, naturalna woda źródlana (certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości – 7 min., al. dente – 5 min. W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1605 kJ / 380 kcal
    Tłuszcz: 2,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Weglowodany: 69 g
    w tym cukry: 1,4 g
    Błonnik: 12,4 g 
    Białko: 14 g 
    Sól: <0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    Napisz opinię

    Zła Dobra
    Używamy plików cookie i innych podobnych technologii, aby poprawić komfort przeglądania i funkcjonalność naszej witryny. Polityka prywatności