- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Fabijańscy
Makaron z pełnoziarnistego żyta, pochodzącego z upraw ekologicznych. Zawiera wodę źródlaną, która pochodzi ze źródła Kapella, znajdującego w Górach Kaczawskich w Sudetach i jest naturalnie filtrowana przez skały wapienne.
Żyto to zboże bogate w węglowodany nieskrobiowe oraz pentozany i β-glukany, które sprawiają, że pożywienie staje się lepkie w przewodzie pokarmowym. Znajdujące się w nim białko ma wysoką wartość biologiczną. Ważną zaletą żyta jest zawartość lizyny, która umożliwia wykorzystanie białka w celach budulcowych. Mąka żytnia z pełnego przemiału jest bogata w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Zawiera także sporą ilość alkaloidów, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają rozwojowi wielu chorób serca. Stanowi dobrą propozycję dla osób dążących do redukcji masy ciała oraz dla wszystkich, którzy starają się stosować zdrową dietę.
Smak makaronu żytniego sprawia, że można go wykorzystać do przygotowania dowolnych potraw, zastępując nim makaron pszenny.
Ekologiczny, żytni makaron marki Fabijańscy - świderek (fusili)
Waga: 300g
SKŁADNIKI: mąka żytnia pełnoziarnista*, naturalna woda źródlana (certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zagotować dużą ilość wody, by makaron pływał w niej swobodnie. Posolić wodę wedle uznania, dodać odrobinę oleju roślinnego. Do gotującej się wody dodać makaron, zamieszać i gotować do miękkości – 7 min., al. dente – 5 min. W trakcie gotowania nie mieszać makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1605 kJ / 380 kcal
Tłuszcz: 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Weglowodany: 69 g
w tym cukry: 1,4 g
Błonnik: 12,4 g
Białko: 14 g
Sól: <0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu