- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Fabijańscy
Makaron gryczany stanowi bardzo dobrą alternatywę dla makaronów pszennych. Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz zawartość cennych składników odżywczych jest ważnym elementem kuchni japońskiej i włoskiej. We Włoszech jest znany pod nazwą pasta di grano saraceno, natomiast w Japonii jako soba.
Makaron jest wytwarzany z gryki – rośliny bogatej w witaminy B1, B3 i C oraz składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, fosfor i magnez. Znajdują się w niej także aminokwasy, między innymi lizyna, lecytyna, koenzym Q10 i lipidy. Mąka gryczana jest produktem bezglutenowym, dlatego wykonany z niej makaron mogą spożywać osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zaletą makaronu gryczanego jest także to, że nie zakwasza organizm tak bardzo, jak makaron pszenny.
Makaron gryczany jest delikatny w smaku i ma szerokie zastosowanie. Można go wykorzystać do przygotowania potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej, a także zastąpić nim makaron pszenny podczas przyrządzania innych dań, na przykład zup i sałatek.
Waga: 300g
SKŁADNIKI
mąka gryczana*, woda źródlana (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1609 kJ / 381 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 71 g
w tym cukry: 2,6 g
Błonnik: 10 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu