- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Alce Nero
Orkisz jest zbożem, które dzięki stawianiu na zdrowe, naturalne produkty, odkrywamy na nowo. Roślina jest zbliżona do pszenicy, jednak jej zbiór nie powoduje oddzielania ziarna od łupiny, dzięki czemu uzyskiwany jest pełnoziarnisty produkt, charakteryzujący się niezwykle bogatymi wartościami odżywczymi. Najbardziej popularnym produktem orkiszowym jest mąka, z której powstaje makaron.
Alce Nero stworzyło makaron orkiszowy, który uzyskał certyfikat ekologiczny. W kontekście zdrowego odżywiania i świadomości spożywanych substancji, oznacza to, że zboże wzrastało na żyznej glebie zapewniającej pełnię smaku i wartości prozdrowotnych, a także nie zostało zanieczyszczone przez nawozy chemiczne powszechnie używane w rolnictwie. Wybierając produkty orkiszowe, możesz liczyć na:
- Dostarczenie dużych ilości błonnika
- Wzmocnienie procesów krwiotwórczych
- Spowolnienie procesów starzenia się dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym
- Usprawnienie trawienia dzięki lekkostrawności
Orkisz, w porównaniu do pszenicy posiada mniej glutenu, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe, miedź, cynk i selen, uzupełniają dietę o cenne minerały. Dodatkowo, posiada niemalże 50 % więcej białka niż klasyczna pszenica.
Oprócz właściwości prozdrowotnych orkiszu, wygrywa on wyścig w kuchni. Proces jego produkcji sprawia, że makron nie klei się, zachowuje sypkość i świetnie spisuje się w daniach al dente. Prawdziwy włoski makaron orkiszowy Alce Nero nie zawiera w swoim składzie jajek, co przekłada się na zmniejszoną kaloryczność. Polecany jest osobom miewającym problemy trawienne, dzieciom, a także każdemu, kto chce zadbać o jakość swojej diety.
Jeśli chcesz sięgać po zdrowe produkty zaliczane do tradycyjnej włoskiej kuchni, wybierz ekologiczny makaron orkiszowy. Jego niepowtarzalny, delikatny smak, pozwoli Ci odkryć popularne potrawy na nowo.
Skład: Mąka z pszenicy orkiszowej (produkt ekologiczny objęty certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 040012)
Waga: 500g
Kraj pochodzenia - Włochy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 10 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1470 kJ/350 kcal
Tłuszcz - 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 67 g
w tym cukry - 2,9 g
Błonnik - 5,7 g
Białko - 14 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.