- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Alce Nero
Wysokiej klasy włoski makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum pochądzej z certyfikowanych upraw rolniczych. Wytworzony wyłącznie z naturalnych składników, nie posiadający konserwantów i sztucznych barwników. Zielony i czerwony kolor makaron zawdzięcza charakterystycznym dla włoskiej kuchni: suszonemu szpinakowi i suszonym pomidorom.
Podczas gotowania klasyczny makaron wykonany z semoliny utrzymuje pożądaną zwartą fakturę i naturalny bursztynowy kolor, który jest wyróżnikiem dobrego jakościowo makaronu. Makaron wykonany z pszenicy zwyczajnej o porównywalnej zawartości białka pochłania podczas gotowania więcej wody, czyniąc go miękkim i lepkim a jego kolor jest jasno szary i wymaga sztucznego dobarwiania. Makaron z pszenicy durum pozostaje nieco twardszy, nie nabiera specjalnie wody i utrzymuje charakterystyczną konsystencję.
Skład: Mąka z twardej pszenicy durum z pełnego przemiału, suszone pomidory 4%, suszony szpinak 1,8% (składniki ekologiczne, objęte certyfikatem kontroli IT CPB 4966 T 060018)
Waga: 500g
Kraj pochodzenia - Włochy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 11 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1478 kJ/352 kcal
Tłuszcz - 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 71 g
w tym cukry - 2,9 g
Błonnik - 3,5 g
Białko - 12 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.