- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Niro
Makaron orkiszowy jest świetną alternatywą dla popularnych makaronów z mąki pszennej. Osoby, które dbają o linie, powinny pomyśleć o takiej zamianie, zwłaszcza że makaron z orkiszu to nie tylko ciekawy smak, ale również spore źródło składników odżywczych.
Orkisz wykorzystywany był już w starożytnym Rzymie, gdzie podawano go sportowcom walczącym na arenie oraz zawodnikom, biorącym udział w igrzyskach olimpijskich. Ludzie bardzo wcześnie zauważyli jego właściwości energetyczne oraz korzyści, jakie zapewnia naszemu ciału.
W dzisiejszych czasach orkisz wciąż nie jest jeszcze tak popularny, jak powinien, chociaż coraz łatwiej spotkać produkty z mąki orkiszowej. I bardzo dobrze, ponieważ orkisz ma korzystniejszy skład odżywczy niż pszenica zwyczajna. Orkisz to bogate źródło białka i zdrowych tłuszczów.
Makaron z mąki orkiszowej jest lekkostrawny i świetnie smakuje. Możemy go wykorzystać do zup, jako danie z sosem, a nawet do posiłków na słodko. Jego jedyną wadą jest wysoka zawartość glutenu, przez co nie jest odpowiedni dla osób, chorujących na celiakię, choć zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy naukowcy twierdzą, że gluten z orkiszu, w przeciwieństwie do tego z pszenicy, jest tolerowany.
Sportowcy chętnie spożywają makaron orkiszowy, zastępując nim biały makaron z pszenicy. Ma on wyższą wartość odżywczą oraz biologiczną i jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm.
Skład: Świeżo zmielona mąka orkiszowa* (100%), woda.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli Agro-Bio-Test PL- EKO-07.
Waga: 400g
Wartość odżywcza w 100 g:
Energia - 332 kcal
Białko - 14,4g
Węglowodany - 64g
Tłuszcz - 2,6 g
UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.