- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Fabijańscy
Dostępne opcje
- Makaron na bazie ekologicznej mąki gryczanej i wody źródlanej
- Doskonała alternatywa dla tradycyjnego makaronu pszennego
- W kształcie ozdobnych, karbowanych wstążeczek
- Prawidłowo ugotowany nie rozpada się i nie klei
- Należy do produktów bezglutenowych
FABIJAŃSCY Makaron gryczany (wstążka karbowana reginette) to idealna alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Do jego produkcji użyto naturalnie wolnej od glutenu, ekologicznej mąki gryczanej oraz wody źródlanej. Makaron posiada ciemną barwę i jest dostępny w formie wstążek z ozdobnymi, karbowanymi brzegami.
Prezentowany makaron został wytworzony z gryki. Roślina ta jest bogatym źródłem witamin (zwłaszcza B1, B3, C) oraz składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i żelazo. Można w niej znaleźć również cenne aminokwasy. Do jego produkcji użyto również krystalicznie czystej, naturalnie filtrowanej przez skały wapienne, wody ze źródeł znajdujących się w Sudetach.
W mące gryczanej nie występuje gluten. Z tego względu makarony gryczane idealnie sprawdzają się u osób, które postanowiły wyeliminować ten składnik ze swojej diety.
Makaron gryczany jest delikatny w smaku i ma szerokie zastosowanie. Można go wykorzystać do przygotowania potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej, a także zastąpić nim makaron pszenny podczas przyrządzania innych dań, na przykład zup i sałatek. Prawidłowo ugotowany jest elastyczny i sprężysty. Nie klei się i nie rozpada.
Prezentowany makaron jest szczególnie polecany do wszelkiego rodzaju sosów. Ma kształt grubych wstążek o pofałdowanych brzegach. Karbowane brzegi to nie tylko ozdoba makaronu. Mają one także duże znaczenie praktyczne – gęsty sos łatwo przylega do wstążki i nie spływa z niej, dzięki czemu końcowa potrawa wygląda estetycznie i zyskuje pełny, bogaty smak.
Podsumowując, FABIJAŃSCY Makaron gryczany (wstążka karbowana reginette) pięknie prezentuje się je na talerzu i wspaniale smakuje. Jest szczególnie polecany osobom, które zdecydowały się na wykluczenie z diety budzącego kontrowersje glutenu.
w 100g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1609 kJ / 381 kcal | * |
Tłuszcz | 3,1 g | * |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | * |
Węglowodany | 71 g | * |
w tym cukry | 2,6 g | * |
Błonnik | 10 g | * |
Białko | 13 g | * |
Sól | 0,03 g | * |