
- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: PureRein
Dostępne opcje
- Mąka jaglana uzyskana przez zmielenie kaszy jaglanej
- Idealna alternatywa dla zwykłej mąki pszennej
- Polecana do słodkich i wytrawnych wypieków
- Lekko słodkawa i orzechowa w smaku
PureRein Mąka jaglana to zmielona na drobny pył kasza jaglana. Jest wytworzona z prosa – naturalnie bezglutenowego zboża. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej.
Mąka jaglana ma takie same właściwości jak kasza jaglana - niekwestionowana królowa kasz, skarbnica dobroczynnych substancji. Zawiera sporo białka o korzystnym aminogramie, z dość dużą ilością aminokwasów BCAA, argininy oraz fenyloalaniny. Ponadto jest zasobna w błonnik, witaminy (B1, B2, B3, B5,B6) i najważniejsze pierwiastki (magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo, potas, selen). Co ciekawe, jako jedna z nielicznych ma właściwości zasadotwórcze.
W mące jaglanej nie występuje gluten. Proso, z którego mąka powstaje, należy do zbóż bezglutenowych. To dobra wiadomość dla osób, które chcą nieco ograniczyć spożycie glutenu i szukają godnego następcy dla wszechobecnej mąki pszennej. Mąka jaglana jest popularna również w kręgu alergików. Kaszy jaglanej nie ma na liście najpopularniejszych alergenów i rzadko kiedy powoduje ona uczulenie.
Mąka jaglana idealnie nadaje się do wypieków. Jej struktura jest bardzo podobna do mąki pszennej i żytniej. Z uwagi na brak glutenu nie jest ona aż tak elastyczna, jednak pomimo tego z powodzeniem można ją wykorzystać do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, a także przygotowania gofrów, omletów czy naleśników. Sprawdza się także jako zagęstnik do zup oraz sosów. Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą pokusić się o przygotowanie puddingu albo chińskiego „chatang” – gęstego kleiku przyprawionego na słodko lub ostro.
Podsumowując, PureRein Mąka jaglana to mąka obfitująca w cenne składniki odżywcze, idealna do słodkich oraz wytrawnych wypieków. W opinii dietetyków jest znacznie lepszym wyborem niż zwykła, biała mąka pszenna.
| w 100g | zawartość | %ZDS |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 1449 kJ / 346 kcal | * |
| Tłuszcze | 4 g | 6% |
| - tłuszcze nasycone | 1 g | 4% |
| - tłuszcze trans | 0 g | * |
| Węglowodany | 72,9 g | 24% |
| - w tym błonnik | 8,5 g | 34% |
| Białko | 11 g | 22% |
| Sód | 5 mg | 0% |
| Tiamina B1 | 0,4 mg | 28% |
| Niacyna B3 | 4,7 mg | 24% |
| B2 | 0,3 mg | 24% |
| Ryboflawina | 0,3 mg | 17% |
| Kwas foliowy | 85 µg | 23% |
| B6 | 0,4 mg | 19% |
| Witamina K | 9,1 µg | 19% |
| Witamina B5 | 0,8 mg | 8% |
| Mangan | 16 mg | 82% |
| Miedź | 0,7 mg | 32% |
| Magnez | 114 mg | 29,9% |
| Fosfor | 285 mg | 28% |
| Żelazo | 3 mg | 11% |
| Cynk | 17 mg | 12% |
| Potas | 195 mg | 6% |
| Selen | 2,7 mg | 4% |