Menu
Koszyk

    DARY NATURY Mąka z topinamburu BIO bezglutenowa 500g

    DARY NATURY Mąka z topinamburu BIO bezglutenowa 500g
    Brak na magazynie
    DARY NATURY Mąka z topinamburu BIO bezglutenowa 500g
    11,69 zł
    Bez podatku: 11,69 zł
    • Zmielone na mąkę obrane, suszone kłącze topinamburu 
    • Wytworzona z certyfikowanego surowca ekologicznego
    • Doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej
    • Ma delikatny, lekko słodkawy i orzechowy posmak 
    • Należy do mąk bezglutenowych 

    DARY NATURY Mąka z topinamburu to bezglutenowa mąka, która może być dobrą alternatywą dla tej tradycyjnej, pszennej. Powstała z ekologicznego surowca, czyli obranych i  wysuszonych bulw słonecznika bulwiastego. 

    Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to roślina pastewna pochodząca z Ameryki Północnej. Jadalną jej częścią są bulwy. Obecnie warzywo to przeżywa swój renesans i coraz częściej jest włączane do diety.  

    Topinambur jest uznawany za wartościowy składnik diety. Wyróżnia się wysoką zawartością inuliny (ok. 50% suchej masy). Jest to rozpuszczalna frakcja błonnika, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, ale jest metabolizowana przez pożyteczne bakterie zasiedlające jelito grube. Sprzyja ona normalizacji glikemii, dlatego dobrze sprawdza się w diecie diabetyków. W bulwach topinamburu można znaleźć również witaminę C, witaminy z grupy B,  β-karoten oraz składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i miedź. 

    Mąka z topinamburu jest wolna od glutenu, jako że nie występuje on w bulwach rośliny. Z tego względu będzie ona dobrym wyborem dla osób, które postanowiły ograniczyć spożycie glutenu albo całkiem wyeliminować go z diety. 

    Mąka z topinamburu idealnie nadaje się do rozmaitych wypieków. Ma przyjemny, lekko miodowy zapach i delikatny, słodkawy smak z subtelną, orzechową nutką. Świetnie sprawdza się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach, omletach. Nie oznacza to jednak, że musi być wykorzystywana wyłącznie do przyrządzania potraw „na słodko”. Śmiało może pełnić rolę zagęstnika do zup czy sosów. 

    Podsumowując, DARY NATURY Mąka z topinamburu to ekologiczna, bezglutenowa mąka, która może stanowić dobrą alternatywę dla innych mąk. Jest polecana zwłaszcza diabetykom i osobom odchudzającym się. 

    Wielkość opakowania: 500 g
    w 100gzawartość%ZDS
    Wartość energetyczna1570 kJ / 375 kcal *
    Tłuszcz2,0 g *
    Węglowodany73 g *
    Błonnik5 g*
    Białko12 g *
    Sól0,80 g *
    Składniki: Mąka z topinamburu* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego
    Stosować wedle uznania.

    Napisz opinię

    Zła Dobra
    Tagi: Pure (bez dodatków), Naturalny, Wegański, Wegetariański, Bez glutenu, ECO
    Używamy plików cookie i innych podobnych technologii, aby poprawić komfort przeglądania i funkcjonalność naszej witryny. Polityka prywatności