- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Vivio
Tapioka Perełki od uznanego dystrybutora zdrowej żywności – marki Vivio, to malutkie kuleczki pochodzące z korzenia manioku. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi, można je łączyć z wieloma składnikami tworząc finezyjne desery, tak popularne w krajach azjatyckich.
Perełki tapioki to malutkie (2-3 mm średnicy), przezroczyste kuleczki, które po ugotowaniu stanowią świetną bazę do dietetycznych, niskokalorycznych deserów. Wykorzystuje się je głównie do puddingów, budyniów, napoju bubble tea oraz do zagęszczania deserów. Niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej tapioka to produkt skrobiowy, pozyskiwany z korzenia manioku, czyli jednej z najważniejszych roślin uprawnych w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Tapioka jest niskokaloryczna, lekkostrawna, posiada neutralny smak. Stanowi świetną bazę dla deserów, które zyskują dzięki niej oryginalny, egzotyczny wygląd.
Vivio – dystrybutor perełek tapioki to uznana firma na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Poza importem najlepszej jakości produktów bio, firma kładzie duży nacisk na promocję zdrowego, aktywnego trybu życia i edukację dietetyczną.
Podsumowując, Tapioka Perełki od firmy Vivio to:
- produkt lekkostrawny i niskokaloryczny,
- idealna baza dla lekkich deserów o finezyjnym wyglądzie,
- produkt pochodzący z najlepszej części manioku – korzenia,
- niezwykle popularny składnik kuchni azjatyckiej.
Masa netto: 400 g
Składniki: Skrobia z tapioki 98%, woda
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Sposób przygotowania: Małe perełki tapioki należy gotować aż staną się miękkie i przezroczyste ok 40 minut. Tapiokę można wcześniej namoczyć, dzięki czemu
skraca się czas gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1469 kJ/346 kcal
- Tłuszcz: <0,5 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: <0,1 g
- Węglowodany: 86 g
- Cukry: <0,5 g
- Białko: <0,5 g
- Sól: 0,06 g
Przepis na pudding z perełek tapioki
Składniki: 1/3 szklanki perełek, 3 szklanki mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, szczypta soli, puszka ulubionego dżemu
Sposób wykonania:
- perełki z tapioki zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę,
- dodać cukier, sól i zagotować
- gotować na małym ogniu ok 15 minut do momentu, aż tapioka będzie miękka i przezroczysta,
- przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić
- nałożyć na wierzch dżem
- pudding najlepiej podawać schłodzony
- można ozdobić wiórkami kokosowymi i liśćmi mięty.
UWAGA OPIS AUTORSKI FITNESS-FOOD.PL – kopiowanie oraz rozpowszechnianie ww. opisu produktu jest zabronione. Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za wykorzystanie jednego opisu naszego autorstwa wynosi 10.000 zł netto.