- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Vivio
Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów amarantus poleca się osobom narażanym na duży wysiłek fizyczny oraz uprawiającym sporty. Ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo minerałów osobom pracującym umysłowo i narażonym na stres. Amarantus jest również polecany anemikom, ponieważ zawiera duże ilości żelaza. Zawartością składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor i potas amarantus przewyższa pszenicę. Natomiast zawartością wspomnianego wcześniej żelaza przewyższa wszystkie rośliny. Zboże to opóźnia również procesy starzenia organizmu oraz zawiera antyoksydanty, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym.
Sposób przygotowania:
Ziarna amarantusa przygotowuje się gotując w podobny sposób jak kaszę. Po ugotowaniu amarantus powinien mieć lepką i puszystą konsystencję, a w jego smaku powinno wyczuwać się lekki orzechowy aromat. Może być spożywaniu na zimno jako składnik sałatek, musli, deserów lub na ciepło w formie ciastek lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych.
Amarantus należy gotować ok 25 min aż do wchłonięcia całej wody (500ml na szklankę ziaren). Po ugotowaniu, garnek z amarantusem należy zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów, nasion sezamu i produktów pochodnych.
Warunki przechowania: Produkt należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1622 kJ/386 kcal
- Tłuszcz: 7,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
- Węglowodany: 57,5 g
- w tym cukry: 2,2 g
- Błonnik: 14 g
- Białko: 15 g
- Sól: <0,001 g
Producent:
Radziowi Sp. z.o.o
Piotra Skargi 45, 42-200 Częstochowa