- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Płatki drożdżowe ze względu na zawarte witaminy i minerały przede wszystkim niezwykle korzystnie oddziałują na skórę, paznokcie i włosy.
Niedobór witamin z grupy B oraz cynku, i niacyny powoduje pogorszenie stanu skóry, wypadanie włosów i ich przedwczesne siwienie. Płatki drożdżowe bogate w te składniki poprawiają z kolei stan skóry, wpływają na prawidłowy wzrost włosów, a także wspomagają walkę z trądzikiem. Warto w tym miejscu zauważyć, że wiele osób znajduje dla nich kosmetyczne zastosowanie w postaci maseczek na twarz.
Z kolei ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego chromu płatki drożdżowe stosowane są również przez osoby odchudzające się.
Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni:
Płatki drożdżowe doskonale nadają się jako dodatek do zup, sosów, pasztetów, a także sałatek, kanapek i musli oraz owsianek.
Waga: 100g
- wartość energetyczna 1434 kJ (342 kcal)
- tłuszcz 6,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
- węglowodany 32 g
- w tym cukry 3 g
- białko 28 g
- sól 1 g
Składniki: drożdże*, maka pszenna, sól morska 100% *certyfikowany składnik ekologiczny, nr certyfikatu PL-EKO-07
UWAGA dot. składu:
Mąka pszenna jest używana w trakcie procesu produkcji płatków drożdżowych nieaktywnych. Drożdże są hodowane na pożywce z wody i mąki pszennej lub cukru, ewentualnie miodu. Płatki drożdżowe Bio Planet są produkowane na zawiesinie z mąki i wody. Na rynku znajdują się również płatki drożdżowe producentów, którzy pomijają obowiązek podawania w składnikach cukru lub mąki i nie zamieszczają tych składników na opakowaniu, ponieważ główne rozporządzenie w sprawie znakowania nr 1169/2011 dopuszcza pominięcie składnika żywności, jeśli jest on zastosowany jako nośnik. Bio Planet uwzględnia mąkę pszenną w składzie rzetelnie informując o tym konsumentów, ponieważ mąka zawiera gluten, który jest alergenem.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Produkt przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.