- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Ten Smak
Sól himalajska ww 99.45% składa się z roztworu chlorku sodu i w niespełna 0.55% z wielu minerałów m. in. węgla, wodoru, litu, tlenu, azotu, fluoru, sodu, krzemu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, chromu, manganu, cynku oraz jodu i wielu innych.
Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej, jest wydobywana w Pakistanie, u podnóża Himalajów, w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean i tam wydobywana jest tradycyjną metodą poprzez płukanie wodą oraz suszenie. Sól himalajska jest typem soli krystalicznej. Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.
Sól himalajska jest odrobinę zdrowsza i czystsza od innych soli, posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu i nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku. W przeciwieństwie do powszechnie używanej w naszych domach soli warzonej, himalajska sól wykazuje pozytywne właściwości prozdrowotne. Oprócz sodu, prawdziwa sól himalajska zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej, w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Z tego powodu, dodanie nieco większej ilości soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać ewentualny niedobór substancji mineralnych.
Waga: 500g
Skład: sól himalajska różowa gruboziarnista
Kraj pochodzenia: Pakistan