- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Soczewica jest rośliną niskokaloryczną o małej zawartości tłuszczu. Zawiera rozpuszczalny błonnik, który ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Brak łupinki sprawia, że jest łatwiejsza do strawienia i nie powoduje kłopotliwych dla nas wzdęć. Podczas gotowania łatwo można doprowadzić ją do konsystencji papki, dlatego jest doskonałym składnikiem zup i past.
SKŁADNIKI: soczewica żółta* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.
Waga: 400g
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1932 kJ / 459 kcal
- Tłuszcz - 1,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
- Węglowodany - 73 g
- w tym cukry - 2,0 g
- Białko - 23 g
- Sól - 0,02 g
Waga: 400g