- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Dostępne opcje
- Świetna alternatywa produktów mięsnych dla wegan i wegetarian
- Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych
- Spora dawka witamin i mikroelementów
- Długotrwałe uczucie sytości
BIO PLANET Fasolka mung BIO to przepyszna w smaku roślina strączkowa, która jako danie jest swoistego rodzaju porcją zdrowia i rozkoszy dla podniebienia, płynącej wprost z talerza.
Zmiany trendów dietetycznych wymuszają poniekąd poszukiwanie nowych produktów, które stanowić będą urozmaicenie jadłospisu. Producenci, starając się dopasować do potrzeb rynku, prześcigają się w dostarczaniu żywności dedykowanej konkretnej grupie odbiorców. Jednym z takich artkułów jest oferowana fasolka mung.
Fasolka mung pochodzi z Indii, gdzie jej walory smakowe i zdrowotne cenione są od wielu wieków. Dzięki temu wykorzystywana jest w kuchni i medycynie ajuwerdyjskiej. Obecnie podbija rynki Europy, szczególnie wpasowując się w gusta żywieniowe wegan i wegetarian, ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych.
Warto również podkreślić bogactwo witamin i składników mineralnych. Fasolka jest dobrym źródłem żelaza, którego ilość w diecie bezmięsnej jest szczególnie ograniczona. Produkt obfituje w rzadko spotykane mikroelementy, takie jak mangan i selen, dostarcza także sporą ilość antyoksydantów, w tym witaminę C, której lwia część nie rozkłada się pod wpływem temperatury.
Ziarna fasoli najlepiej spożywać po uprzednim namoczeniu i odpowiedniej obróbce termicznej. Zaskakuje ich miękka tekstura i słodkawy smak, który daje się odczuć po ugotowaniu. Fasolka może być serwowana jako baza lub dodatek do dań głównych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika zapewni długotrwały stopień nasycenia, ograniczając chęć na podjadanie.
Podsumowując, BIO PLANET Fasolka mung BIO to wysokobiałkowy, przepyszny produkt, będący świetną alternatywą posiłków mięsnych lub ciekawym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
w 100g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1332 kJ / 316 kcal | ** |
Tłuszcz | 1,3 g | ** |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g | ** |
Węglowodany | 44 g | ** |
w tym cukry | 6,6 g | ** |
Węglowodany | 44 g | ** |
w tym cukry | 6,6 g | ** |
Błonnik | 0,04 g | ** |
Białko | 24 g | ** |
Sól | 0,04 g | ** |