- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Dostępne opcje
- Surowe nasiona soi pochodzące z upraw ekologicznych
- Duża zawartość białka (ok. 40% suchej masy nasion)
- Bogate źródło cennych składników odżywczych
- Idealna do zup, sałatek i dań jednogarnkowych
- Polecana osobom na diecie wegetariańskiej
BIO PLANET Soja to surowe nasiona soi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Stanowią bogate źródło cennych składników żywieniowych i są wyjątkowo zasobne w białko roślinne. Nie występuje w nich gluten, toteż idealnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej.
Soja (Glycine max) należy do roślin strączkowych, jest rośliną uprawną i pochodzi z Azji. Zajmuje ważne miejsce w diecie człowieka. Może być spożywana bezpośrednio po ugotowaniu, ale służy także do wyrobu rozmaitych produktów spożywczych: oleju sojowego, mączki, sojowej kaszy sojowej, mleka sojowego czy tofu.
Nasiona soi wyróżniają się wysoką zawartością białka. Na tym polu deklasują praktycznie wszystkie inne rośliny. Co więcej, jego profil aminokwasowy jest bardzo korzystny. Z tego względu soja i przetwory sojowe są chętnie spożywane przez osoby preferujące dietę roślinną i traktowane niemalże jak substytut mięsa.
W nasionach soi można znaleźć sporo tłuszczu, wszakże jest ona rośliną oleistą. Zawierają one także witaminy z grupy B i składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. Warto pamiętać, że soja jest dobrym źródłem fitoestrogenów, które potencjalnie mogą wpływać na zdrowie i są korzystne zwłaszcza dla kobiet.
Soja stanowi znakomite urozmaicenie diety. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Ugotowane nasiona soi idealnie pasują do zup, mięs, sałatek, potraw warzywnych i dań jednogarnkowych. Rozdrobnione mogą stać się bazą do przyrządzenia past kanapkowych, kotletów albo farszu.
Podsumowując, BIO PLANET Soja to produkt, który zdecydowanie powinno się włączyć do codziennej diety. Przemawia za tym wysoka zawartość białka, korzystny profil kwasów tłuszczowych oraz obecność związków bioaktywnych, głównie izoflawonów.
w 100g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1783 kJ / 427 kcal | * |
Tłuszcz | 20 g | * |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,9 g | * |
Węglowodany | 21 g | * |
w tym cukry | 7,3 g | * |
Białko | 36 g | * |
Sól | 0 g | * |