- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Cocoa
Orzechy brazylijskie wyróżniają się delikatnym i słodkim smakiem oraz charakterystyczną ciemnobrązową skorupką, pod którą znajdują się owoce o mocno brązowej barwie. Orzech ten charakteryzuje długi, kanciasty i owalny kształt, i zwykle osiąga dlugość 3 cm.
Orzechy brazylijskie to bogate źródło zdrowych tłuszczów. Ich specyficzny skład powoduje, że regularne spożywanie tych orzechów pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto orzech brazylijski jest bogaty w białko, wapń, żelazo, cynk a także jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł selenu.
To właśnie wysoka zawartość selenu jest wyróżnia ten gatunek orzecha spośród pozostałych. Orzechy brazylijskie posiadają go blisko 2,500 razy więcej niż jakikolwiek inny orzech. Minerał ten jest niezwykle silnym antyutleniaczem.
Ta niespotykanie wysoka zawartość selenu w orzechach brazylijskich przyczynia się również do opóźnienia procesów starzenia i pobudzania układu odpornościowego. Badanie prowadzone nad pacjentami z wczesnym Alzheimerem pokazuję, iż antyutleniacze - w tym również selen – poprawiają nastrój i zdolności umysłowe.
Bakalie i orzechy Raw Cocoa nie zawierają sztucznych dodatków, barwników, konserwantów i emulgatorów. Nie zawierają również lecytyny ani mleka w proszku. Produkty Raw Cocoa to ekologiczne bakalie i orzechy, a poza tym naturalna czekolada, czyli ziarno kakaowca, cukier palmowy i masło kakaowe.
Bakalie marki Raw Cocoa oblane są surową czekoladą powstałą z nieprażonego ziarna kakaowca. Ziarno to konszowane jest w niskiej temperaturze (max. 45 st.), dzięki czemu nie traci swych właściwości antyoksydacyjnych ani zawartych w kakao makro i mikroelementów.
Skład: czekolada(50%) (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej(70%)), orzechy brazylijskie*(50%) * składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL EKO-09 2417/13.
Waga: 70g