- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Amylon
Panna Cotta, czyli tłumacząc z włoskiego – „gotowana śmietanka” to bardzo popularny we Włoszech deser, który w bardzo prosty sposób przygotujesz dla siebie oraz bliskich osób. Co ważne, produkt nie zawiera glutenu oraz ani grama cukru! Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w obu wersjach smakuje wyśmienicie. Deser bardzo szybko i prosto przygotujesz korzystając z mleka lub napoju roślinnego. Jest świetny jako samodzielny deser, ale możesz go również podać z owocami, syropem owocowym lub innymi dodatkami. Smacznego!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Sypką mieszankę (40 g) wsypać do 200–250 ml śmietany, dodać 1 łyżkę bio cukru trzcinowego (20 g) i zmiksować.
- 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia, dolać przygotowaną uprzednio mieszankę ze śmietaną i gotować ok. 1 minutę.
- Rozlać do miseczek opłukanych zimną wodą i pozostawić do zgęstnienia (ok. 2 godziny).
- Można podawać w miseczkach lub ostrożnie oddzielić deser od krawędzi miseczki i odwrócić do góry dnem na talerzyk deserowy.
- Przed podaniem deser polać sosem czekoladowym lub owocowym, można także udekorować owocami lub miętą.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1488 kJ / 350 kcal;
Tłuszcz: 0,6 g;
Węglowodany: 79 g;
w tym cukry: 50,1 g;
Białko: 7,1 g;
INFORMACJA ALERGENNA
może zawierać jaja.
Składniki: suszona serwatka* (z mleka), suszony syrop glukozowy*, skrobia kukurydziana*, agar* (substancja zagęszczająca), wanilia mielona Bourbon* 1% (*certyfikowany składnik ekologiczny) Nie zawiera glutenu.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli KEZ o.p.s. 011043.