Menu
Koszyk

    VIVIO Bio cukier kokosowy 250g

    VIVIO Bio cukier kokosowy 250g
    Brak na magazynie
    VIVIO Bio cukier kokosowy 250g
    0,00 zł
    Bez podatku: 0,00 zł
    • Dostępność: Brak na magazynie
    • Producent: Vivio

    Cukier kokosowy to ciekawa alternatywa dla niestety powszechnie używanego w naszym kraju białego cukru. Jest to produkt w 100 % naturalny, nierafinowany, uzyskiwany dwufazowo – poprzez zebranie soków z pąków palmy kokosowej oraz podgrzanie w celu odparowania wody. 

    Przeważnie z jednej kolby kokosowej sok spływa nawet przez 40 dni. W ciągu roku jedno drzewo jest w stanie wyprodukować około 288 litrów soku. W tym czasie potrzebuje jednak regeneracji która z kolei trwa 3-4 miesięce.

    Powstały w tym procesie granulat, ma brązowy a właściwie karmelowy kolor, natomiast wielkością ziaren przewyższa te, występujące w białym cukrze.

    Cukier kokosowej jest długotrwałym źródłem energii działającym przez cały dzień. Największym jego plusem jest bardzo niski indeks glikemiczny tj. 35, dlatego poleca się go osobom cierpiącym na cukrzycę. Jest bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży.

    Cukier kokosowy, jest bogatym źródłem minerałów, przede wszystkim żelaza, cynku, wapnia oraz potasu. Zawiera również polifenole oraz przeciwutleniacze, a także znaczne ilości inuliny. Dodatkowo w cukrze kokosowym wystepują sporo cennych witamin, między innymi witaminy B1, B2, B3 oraz B6. 

    Lekko karmelowy smak cukru kokosowego sprawdza się doskonale w kawie, herbacie oraz wypiekach.

    Wartość odżywcza na 100g:

    • Wartość energetyczna: 377 kcal
    • Tłuszcz: 0,4g
    • Węglowodany: 93g
    • -w tym cukry 39g
    • Białko: 0g
    • Sól: 0,9g

     

    Waga: 250g

    Napisz opinię

    Zła Dobra
    Używamy plików cookie i innych podobnych technologii, aby poprawić komfort przeglądania i funkcjonalność naszej witryny. Polityka prywatności