- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Intenson
Dostępne opcje
- Naturalny środek słodzący o niskim indeksie glikemicznym
- Niższa kaloryczność w porównaniu do zwykłego cukru
- Produkt idealny dla diabetyków
- Działanie przeciwpróchnicze
Intenson Ksylitol to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Posiada niski indeks glikemiczny, dostarcza mniej kalorii niż sacharoza, a przy tym jest równie słodki i dodatkowo wykazuje działanie prozdrowotne.
Ksylitol, nazywany również cukrem brzozowym, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Otrzymywany jest głównie z kolby kukurydzy lub (coraz rzadziej) z kory brzozy, a w naturze występuje również m.in. w truskawkach, śliwkach czy w kalafiorze.
Ksylitol wyglądem przypomina zwykły cukier – jest białym, bezwonnym, krystalicznym proszkiem. Jest także równie słodki, jednak pozostawia w ustach charakterystyczne uczucie chłodu, chętnie wykorzystywane przez producentów gum do żucia czy past do zębów.
Co sprawia, że ksylitol jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego cukru?
Po pierwsze: niski indeks glikemiczny (IG = 8). W wyniku powolnego wchłaniania, niemal bez udziału insuliny, spożycie ksylitolu nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Czyni go to idealnym produktem dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Po drugie: niskokaloryczność. Ksylitol ma o 40% kalorii mniej niż zwykły cukier, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie.
Po trzecie: właściwości przeciwpróchnicze. Ksylitol posiada udokumentowane wybiórcze działanie przeciwbakteryjne wobec drobnoustrojów wchodzących w skład płytki nazębnej - Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, Streptococcus sorbinus. Stosowanie ksylitolu może zatem ograniczyć rozwój próchnicy.
Podsumowując, Intenson Ksylitol to doskonały zamiennik dla tradycyjnego cukru. Jest odpowiedni dla diabetyków, osób z insulinoopornością, wegan i wegetarian, a także może pomóc osobom z nadprogramowymi kilogramami.
w 100 g | Zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1004kJ/240 kcal | * |
Tłuszcz, w tym: | 0 g | * |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | * |
Węglowodany, w tym: | 99,5 g | * |
- cukry | 0 g | * |
- alkohole wielowodorotlenowe (poliole) | 99,5 g | * |
Białko | 0 g | * |
Sól | 0 g | * |