- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Zwergenwiese
Ketchup jako jeden z bardziej popularnych dodatków do kanapek, hamburgerów lub frytek często kojarzony jest z niezdrowym jedzeniem. Nie jest to jednak do końca zgodne z prawdą. Co prawda ketchup produkowany na skalę przemysłową może posiadać liczne konserwanty i zagęszczacze ale ketchup BIO, produkowany wyłącznie z pomidorów pochodzących z upraw ekologicznych jest od nich wolny a dodatkowo daje gwarancję, że wraz z nim dostarczamy do naszego organizmu cenny likopen, będący doskonałym antyoksydantem.
Likopen to związek charakteryzujący się działaniem przeciwutleniającym, chroni organizm przed chorobami serca. Co ciekawe badania pokazują, że likopen z przetworów pomidorowych (ze względu na łatwiejszą rozpuszczalności) wchłania się lepiej niż z surowych pomidorów, a dodatkowo najlepiej przyswajalny jest po podgrzaniu, np. koncentrat pomidorowy używany do przygotowania sosu do spaghetti.
Zawartość likopenu w mg na 100 produktu obrazuje poniższe zestawienie:
- Surowy pomidor 3,0mg
- Sok pomidorowy 9,1mg
- Sos do spaghetti 16,0mg
- Ketchup 17mg
- Koncentrat pomidorowy 34,3mg
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna: 568 kJ/ 134 kcal
- Tłuszcz: 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 30 g
- w tym cukry: 26 g
- Błonnik: 1,3 g
- Białko: 1,7 g
- Sól: 1,5 g
Skład: przecier pomidorowy 54%, syrop skrobiowy pszenny, przecier jabłkowy, cukier trzcinowy, ocet winny, sól morska, cebula, sok z cytryny, papryka, pieprz, cynamon, goździk.
Bezglutenowy, bez laktozy, wegański. Doskonały do frytek, makaronów, sosów - Produkt rolnictwa ekologicznego.
Producent: Zwergenwiese, Niemcy