- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Hepatica
Dostępne opcje
- Wyjątkowe połączenie trzech ziół ajurwedyjskich
- Stanowi naturalne wsparcie układu pokarmowego
- Wspomaga funkcje trawienne i pracę jelit
- Usprawnia detoksykację organizmu
- Wzmacnia odporność
Hepatica Triphala to tradycyjne połączenie trzech ziół ajurwedyjskich, które w szczególności wspierają układ trawienny, ale także wpływają korzystnie na witalność i ogólną kondycję organizmu.
Triphala jest tradycyjną starohinduską formułą składającą się zwykle w równych proporcjach z suszonych owoców trzech gatunków roślin. Nazwa Triphala wywodzi się od słów tri (trzy) i phala (owoc).
W medycynie ajurwedyjskiej Triphala jest filarem terapii zaburzeń żołądkowo-jelitowych, jednak złożoność właściwości, jakimi odznaczają się poszczególne zioła mieszanki sprawiła, że posiada także szereg innych zastosowań.
Amalaki (Emblica officinalis) to często sadzony i uprawiany na terenie Indii krzew, którego owoce są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Tradycyjnie owoce tej rośliny wykorzystywane są w terapii biegunki i stanów zapalnych oraz w celu promowania długowieczności. Co więcej, stanowią również neuroprotekcyjne wsparcie, poprawiając funkcje poznawcze i zwiększając witalność organizmu.
Bibhitakii (Terminalia bellerica) to owoc dużego drzewa liściastego, za którego działaniem terapeutycznym stoją przede wszystkim zawarte w nim substancje aktywne (np. garbniki, kwas galusowy, kwas elagowy czy kwas chebulinowy). Bibhitakii wykazuje w obrębie jelit łagodne działanie przeczyszczające, ściągające i przeciwpasożytnicze. Ponadto wspomaga pracę wątroby oraz może łagodzić dolegliwości układu oddechowego.
Haritaki (Terminalia chebula) to drzewo słynące z szerokiego spektrum działania w obrębie układu trawiennego. Haritaki pomaga w normalizacji wypróżnień, łagodzi biegunki i zmniejsza zaparacia. Ponadto może ograniczać wzdęcia i stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także działa przeciwpasożytniczo.
Podsumowując, Hepatica Triphala to mieszanka ziołowa bazująca na naturalnych, ajurwedyjskich ziołach, która synergistycznie wspiera zdrowie na wielu płaszczyznach, a w szczególności sprzyja wydajnemu trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych oraz usuwaniu toksyn.
Porady eksperta:
Według niektórych doniesień, w celu optymalizacji procesów trawiennych mieszankę Triphala najlepiej stosować rano, w okolicach śniadania. Z kolei suplementacja wieczorem, przed snem, może być pomocna w przypadku chęci oczyszczenia organizmu i wsparcia mechanizmów detoksykacyjnych. Aby dodatkowo zwiększyć działanie preparatu, kapsułki można popić letnią wodą lub mlekiem z dodatkiem miodu.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Standaryzowany wyciąg z triphala [Emblica officinalis (Amla) 33,3%, Terminalia chebula (Haritaki) 33,3%, Terminalia bellrica (Bibhitaki) 33,3%] | 310mg | * |
w tym taniny | 124mg | * |