Menu
Koszyk

    DARY NATURY Olej lniany Virgin 500ml BIO

    DARY NATURY Olej lniany Virgin 500ml BIO
    Brak na magazynie
    DARY NATURY Olej lniany Virgin 500ml BIO
    0,00 zł
    Bez podatku: 0,00 zł

    Najcenniejsze właściwości zdrowotne oleju lnianego są efektem zawartych w nim bioaktywnych związków takich jak lignany i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Lignany to jeden z rodzajów fitoestrogenów, są więc naturalnymi roślinnymi związkami podobnymi w budowie chemicznej i działaniu do estrogenów (żeńskich hormonów). Lignany mogą naśladować i zastępować hormony ludzkie, a także obniżać ich zbytnią aktywność w naszym organizmie, są jednocześnie silnymi antyoksydantami.

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwane także witaminą F, to wielonienasycone kwasy, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem. Istnieją tylko dwa niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe:

    • kwas alfa linolenowy (ALA) należący do rodziny kwasów omega-3,
    • kwas linolowy (LA) należący do rodziny omega-6.

    Do kwasów omega-3 należą:

    • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
    • kwas eikozapentaenowy (EPA),

    które nasz organizm może wytworzyć z kwasu α-linolenowego.

    Do kwasów omega-6 należą:

    • kwas gamma linolenowy (GLA)
    • kwas arachidonowy (AA),

    które nasz organizm może wytworzyć z kwasu linolowego.

    Największą wartością i aktywnością biologiczną odznaczają się należące do rodziny omega-3. Prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 do kwasów z rodziny omega-3 powinien wynosić (<5:1).

    Niestety popularny w Polsce styl odżywiania dostarcza naszemu organizmowi znikome ilości kwasów omega-3. Przy zalecanym dziennym spożyciu omega-3, które wynosi 2 gramy, nasza dieta wygląda bardzo blado. Kwasy omega-6 natomiast dostarczamy właściwie w nadmiarze. W dużym uproszczeniu - może to prowadzić do utraty równowagi immunologicznej i nadmiernego ryzyka występowania stanów zapalnych organizmu.

    Warto więc wiedzieć, że dobrym źródłem kwasu omega-3 ALA są właśnie tłoczone na zimno oleje, w tym między innymi lniany i rzepakowy, nasiona lnu i rzepaku, siemię lniane, orzechy włoskie. Dobrymi źródłami kwasów DHA i EPA jest są głównie ryby morskie takie makrela, łosoś, halibut, dorsz, śledź, sardynka, owoce morza, a także tran.

    Skład: Olej lniany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    Wartość odżywcza na 100 g
    Wartość energetyczna: 3404 kJ / 828 kcal
    Tłuszcz: 92 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  9 g
    Jednonienasycone: 21,49 g
    Wielonienasycone: 66,62
    Węglowodany: 0 g
    w tym cukry: 0 g
    Białko: 0 g
    Sól: 0 g
    Witamina E: 20 mg

    Przechowywanie

    Olej lniany powinno przechowywać się w chłodzie, najlepiej w lodówce, z daleka od promieni słonecznych, pod wpływem których bardzo gwałtownie utleniają się kwasy omega-3. Po otwarciu należy go przechowywać wyłącznie w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania od 4 do 10°C. Maksymalny okres przechowywania w takich warunkach to 3 miesiące.

    Napisz opinię

    Zła Dobra
    Używamy plików cookie i innych podobnych technologii, aby poprawić komfort przeglądania i funkcjonalność naszej witryny. Polityka prywatności