- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: PureRein
Dostępne opcje
- Wysokiej jakości masło poddane procesom klarowania
- Czysty, wolny od zanieczyszczeń tłuszcz mleczny
- Doskonałe do smażenia, pieczenia i gotowania
- Zachowuje świeżość przez długi czas
- Ma wyrazisty, maślany smak
PureRein Masło ghee to czysty, wolny od wszelkich zanieczyszczeń, tłuszcz mleczny wytworzony według tradycyjnej, ajurwedyjskiej receptury. Doskonale zastępuje zwykłe masło i inne rodzaje tłuszczu, powszechnie wykorzystywane w kuchni.
Ghee wywodzi się z kuchni ajurwedyjskiej. Powstaje w procesie klarowania, podczas którego ze zwykłego masła odparowuje się wodę i usuwa wszystkie substancje stałe, nie będące tłuszczami. Co ciekawe, specjaliści tradycyjnej medycyny indyjskiej traktują je nie tylko jako pożywienie, ale również jako lekarstwo.
Masło ghee jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego masła. Ma podobną konsystencję, intensywniejszą barwę i dużo bardziej wyrazisty, maślany smak. Jest miękkie i łatwo się rozsmarowuje. Co ważne, nie jełczeje i może być przechowywane przez długi czas, nawet poza lodówką.
Masło ghee jest zasobne w cenne składniki odżywcze. Zawiera witaminy (A, D, E, K), minerały (sód, potas, magnez, żelazo, wapń). Jest też znakomitym źródłem przeciwutleniaczy oraz sprzężonego kwasu linolowego CLA. Występuje w nim również kwas masłowy, który ma korzystny wpływ na kondycję jelit.
Masło ghee jest tłuszczem stabilnym i ma wysoką temperaturę dymienia. Dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia potraw i będzie najlepszym wyborem do długotrwałej obróbki termicznej, np. tzw. „smażenia w głębokim tłuszczu”.
Masło ghee jest wolne od potencjalnych alergenów. Proces klarowania praktycznie w całości pozbawia je problematycznych związków, takich jak laktoza czy kazeina. Zwykle nie powoduje ono żadnych problemów nawet u osób, które na co dzień unikają produktów mlecznych.
Podsumowując, PureRein Masło ghee to wysokiej jakości tłuszcz mleczny, który świetnie sprawdza się w kuchni i doskonale nadaje się do smażenia.
w 100 g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | - |
Tłuszcz | 100 g | - |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 60 g | - |
Węglowodany | 0 g | * |
Białko | 0 g | * |
Sól | 0 g | * |