- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Bio Planet
Inulina to naturalny wielocukier należący do grupy fruktanów, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Inulina ze względu na swoją budowę nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka, dzięki czemu pełni funkcje błonnika pokarmowego. Jako produkt żywnościowy występuje pod postacią białego proszku przypominającego skrobię, jednak w przeciwieństwie do niej inulina dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Inulina pozyskana jest wyłącznie z ekologicznej agawy. Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne. Inulinę proponujemy jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie. Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Inulina jest prebiotykiem a największą zaletą prebiotyku jest wspieranie populacji pożytecznych kultur bakterii – Lactobaccillus i Biidobacterium. Co więcej, jest ona odporna na działanie enzymów trawiennych, przez co trafia w niestrawionej formie do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji i staje się pożywką dla flory jelitowej.
Skład: inulina* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 848 kJ / 210 kcal
- Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 8 g
- w tym cukry - 8 g
- Błonnik - 89 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0,5 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.