- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Olimp
Dostępne opcje
- Naturalny, skoncentrowany ekstrakt z czosnku
- Wysoka zawartość związków bioaktywnych
- Bez charakterystycznego, ostrego zapachu
- Wsparcie układu sercowo-naczyniowego
- Silne działanie przeciwdrobnoustrojowe
Olimp Garlicin to suplement diety, który zawiera bezzapachowy, mocno stężony ekstrakt czosnku, standaryzowany na zawartość związków aktywnych biologicznie (w tym allicyny).
Czosnek pospolity (Allium sativum) to popularna roślina, od wieków wykorzystywana w celach leczniczych. Cebulki, potocznie zwane ząbkami, obfitują w rozmaite związki zawierające siarkę, które są odpowiedzialne za biochemiczne właściwości czosnku. Za najważniejszy jest uznawana allicyna, powstającą z alliny po zmiażdżeniu ząbków czosnku.
Czosnek ma korzystny wpływ na układ krążenia. Zawarte w roślinie substancje wykazują działanie antyoksydacyjne. Chronią przed zmianami oksydacyjnymi, sprawnie neutralizują wolne rodniki nadtlenkowe oraz hydroksylowe, hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Działają również antyagregacyjnie, co prawdopodobnie jest efektem ograniczenia produkcji tromboksanu i blokowania ekspresji enzymu cyklooksygenazy.
Czosnek wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Zasłużenie cieszy się opinią naturalnego antybiotyku. Oddziałuje zarówno na chorobotwórcze bakterie Gram+, jak i Gram-. Wśród nich wymienia się m.in. bakterie E. Coli, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus. Jest także skuteczny względem niektórych grzybów oraz wirusów.
Czosnek wspomaga utrzymanie homeostazy układu odpornościowego. Wykorzystuje dwa zasadnicze mechanizmy działania. Pierwszy z wiąże się z modulowaniem profilu cytokin, drugi obejmuje bezpośrednią stymulację komórek odpornościowych, m.in. makrofagów, limfocytów i komórek NK.
Podsumowując, Olimp Garlicin to preparat, który wykazuje szerokie spektrum pozytywnych właściwości i ułatwia wykorzystanie potężnego potencjału, jaki tkwi w czosnku.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Bezzapachowy ekstrakt czosnku (2% Allicyn) w tym | 200 mg | * |
Allicyna | 4000 μg | * |
Tiosulfinaty | 7000 μg | * |
Allina | 7000 μg | * |
Gamma-glutamylocysteiny | 7600 μg | * |