- Dostępność: Brak na magazynie
- Producent: Swanson
- Zawiera opatentowany kompleks fenolowy Neumentix™
- Standaryzowany na zawartość kwasu rozmarynowego
- Promuje optymalną wydajność umysłową
- Polecany pracownikom intelektualnym
- Kapsułki odpowiednie dla wegetarian
Swanson Spearmint Phenolic Complex to suplement diety w skład którego wchodzi opatentowana kombinacja polifenoli wyizolowanych z mięty zielonej, zawierająca minimum 14,5% kwasu rozmarynowego.
Mięta zielona (Mentha spicata) to aromatyczna roślina przyprawowa, uprawiana w wielu rejonach świata. Jej liście obfitują w substancje bioaktywne, wśród nich dominują rozmaite związki fenolowe. Uwagę naukowców przyciągają zwłaszcza kwasy: rozmarynowy, kafarowy, litospermowy i salwianolowy.
Prezentowany preparat zawiera Neumentix™. Jest to opatentowana kompozycja mająca w składzie ponad 50 związków fenolowych pozyskanych ze specjalnie do tego celu uprawianej mięty zielonej. Staranny proces ekstrakcji wodnej i innowacyjna technologia suszenia umożliwia zachowanie oryginalnego profilu biochemicznego rośliny.
Związki fenolowe posiadają potężny potencjał przeciwutleniający. Co więcej, zdaniem naukowców kwas rozmarynowy jest zdolny do pokonywania bariery krew – mózg. To może mieć istotne znaczenie dla wydajności intelektualnej, gdyż uważa się, że większość dysfunkcji neuronów odpowiedzialnych za zaburzenia funkcji poznawczych przynajmniej częściowo wynika ze stresu oksydacyjnego.
Badania dowodzą, że kwas rozmarynowy jest inhibitorem acetylocholinesterazy. Tym samym może przyczynić się do zwiększenia poziomu acetylocholiny, będącej kluczowym neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za dobrą pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Oprócz tego kwas rozmarynowy wydaje się ograniczać produkcję β-amyloidu, którego nadmiar obserwuje się m.in. u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Podsumowując, Spearmint Phenolic Complex to innowacyjny preparat polecany zwłaszcza osobom narażonym na intensywny wysiłek intelektualny.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Neumentix™ kompleks fenolowy K110-42 [z ekstraktu z mięty zielonej (Mentha spicata) (część nadziemna)] [Standaryzacja do minimum 24% (216mg) fenoli ogółem (minimum 14,5% (130,5mg) kwasu rozmarynowego)] | 900 mg | * |